Kanada: förbud mot “medical marijuana“

TORONTO Kanadas förbud mot marijuana som medicin upprätthålls av landets högsta appellationsdomstol som nyligen ändrade en lägre domstols tidigare beslut att godkänna marijuana som medicin.

Appellationsdomstolen i Toronto slog fast att den domstol som tidigare försökt upphäva landets lagstiftning om förbud mot medicinsk marijuana hade begått en mängd fel när den godkänt marijuana som medicin, rapporterar The Windsor Star.

Bland annat fann domstolen att en domare felaktigt tolkat tidigare dom som en konstitutionell rättighet att använda medicinsk marijuana.
“Att marijuana medicinskt kan gynna vissa individer och att på den grunden ge dem straffrihet, är grundlagsstridigt. Allvarlig sjukdom ger alltså ingen automatisk rätt att använda marijuana”, slår appellationsdomstolen fast.

För närvarande kan läkare undanta patienter från förbudet. Men många läkare har vägrat skriva recept då de menar att de positiva effekterna inte är vetenskapligt bevisade.

– Att låta de nuvarande regleringarna stå kvar kommer drabba många människor med svåra sjukdomar utan effektiv lindring och utan legala möjligheter att få denna lindring genom medicinsk marijuana. Människor ska väl inte behöva riskera straffas med fängelse för att få den medicin de behöver, säger dock Richard Elliott, på The Canadian hiv/aids Legal Network, till Windsor Star.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Etiketter:

Annonser