Sprutbyte startar i april i Stockholm

STOCKHOLM I april öppnar Stockholms första officiella sprutbyte för narkomaner på S:t Görans sjukhusområde.

Det uppger SVT, som måndag kväll sänder ett program om sprutbyte och hiv-prevention.

Det har varit en lång strid i Sverige mellan de som anser att det inte är säkert att sprutbyte minskar hiv, hepatit och andra smittor, och att det är tveksamt att stödja en olaglig hantering (att knarka). Den andra fronten hävdar att sprutbyte förebygger smitta och räddar liv och ger kontakt med annars utstötta grupper.

Beslutet att starta sprutbyte i huvudstaden försiggick av flera turer, utredning och långbänkar. De borgerliga som varit emot, gjorde en kovändning till slut. Moderaternas landstingsråd Filippa Reinfeldt lät sedan under kuppartade former återremittera frågan.

Men 2010 godkände landstingsfullmäktige planerna och året därpå Stockholm stad. Men det tog lång tid att hitta en plats för den omstridda verksamheten.

I Stockholm finns cirka 7 000- 8 000 injektionsmissbrukare. Tillgången på sprutor anses ha varit liten och nålarna används flera gånger och delas mellan missbrukarna. I en studie framgår att 85 procent av sprutorna används mer än fem gånger och alla deltagare har delat spruta med andra.

Nu pågår markberedning på S:t Görans sjukvårdsområde med planerna att starta en sprutverksamhet i april i en barackliknande byggnad. Om inga ny hinder tillstöter. Det blir ett försök som sedan ska utvärderas, deltagarna ska ha fyllt 20 år och även erbjudas hälsokoll, smittest, medicinsk vård och stöd och motivering för att ta sig ur drogmissbruket.

• Första sprutbytet startade i Skåne på slutet av 1980-talet. Och länge var det bara Lund och Malmö som erbjöd narkomaner att fritt byta sprutor och kanyler. 2006 öppnade riksdagen för fler landsting att söka hos Socialstyrelsen tillsammans med kommuner. Idag har Helsingborg och Kalmar (efter flera nya hiv-fall förra året) tillkommit.
Svagt har intresset däremot varit i Göteborg, Västmanland, Östergötland och Södermanland, som valt att avstå.

• Fotnot: SVT2 måndag kl 20:00 i Vetenskapens Värld om sprutbyten för narkomaner.

Etiketter:

Annonser