Fulla förare rullar av färjan

TRELLEBORG Flera chaufförer berusar sig på färjorna och sätter sig sedan bakom ratten. Över 300 bil- och lastbilsförare har ertappats vid nykterhetskontroller i Skånska färjelägen på tre år.

Trots skärpta kontroller efter dödsolyckor med yrkeschaufförer som supit på färjorna, så fortsätter alkoholproblemen. Det visar statistik som polisen, Tullverket och Kustbevakningen tagit fram åt tidningen Metro.

Under åren 2010-2012 stoppades över 300 förare som blåste rött i hamnar – bland annat 138 personer i Trelleborg, 130 i Ystad och 47 i Helsingborg. De kommer med färjor från exempelvis Polen, Tyskland och Danmark och flera har ofta börjat dricka innan de kör på färjorna.

– Det är ett jättestort problem att de ger sig ut i trafiken när de är påverkade av alkohol. Ofta handlar det om tunga lastbilar dessutom, säger Andreas Hermann, inspektör vid polisen i södra Skåne, till Metro.

Förare som haft uppåt fyra promille i kroppen har påträffats. Och polisen har fått information om att rattfylleri ökar bland yrkeschaufförer och gör därför extra kontroller.
Även kustbevakning och tull får numer göra nykterhetskontroller i hamnarna.

Fulla yrkeschaufförer uppmärksammades särskilt efter att en ungersk lastbilschaufför 2004 berusat sig på en färja och sedan fortsatte på fel sida på vägen och körde ihjäl fem personer i Skåne.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser