1 ton hasch stals ur spanskt tullhus


MADRID Exakt när gamla året övergick i det nya passade tjuvar på att stjäla 1 000 kilo hasch ur ett tullhus i Andalusien. Nu beordrar spanska regeringen förstärkt säkerhet i rättsliga förvaringsutrymmen.

Exakt vid midnatt i måndags bröt en grupp tjuvar i skydd från klockspel och nyårsfirande upp dörrarna till ett obevakat tullager i staden Huelva i södra Spanien. Där förvarades beslagtagna droger, bland annat det ton hasch som gänget på fyra minuter bar ut i de 30-kilos paket där narkotikan förvarades.

De försvann därpå snabbt i två stulna Suvbilar. Allt detta kan följas efteråt via övervakningskamerors inspelningar.

Polis och säkerhetsbolag som larmats kom senare till platsen och kunde bara konstatera att haschbeslaget och de nattliga besökarna var spårlöst försvunna. Polisen misstänker att de tillhör samma liga som blev av med narkotikan från Marocko i ett ingripande i oktober. Men trots beslut hade förstörande av drogerna dragit ut på tiden.

Nu kommer kritik från fler håll mot den bristande bevakningen.
– Det är inte bra att en byggnad där beslagtagen narkotika förvaras saknar vakter och har säkerhetsanordningar som inte fungerar, sade inrikesminister Jorge Fernández Díaz till El Pais.

Det är inte första gången som stölder sker från myndigheters förvaringsdepåer. För drygt ett år sedan tog sig tjuvar in i en polisdepå och tog 300 kilo cannabis nära Malaga och det upptäcktes först två dygn senare.

Inrikesministern har nu gett order om att öka säkerheten vid rättsliga myndigheters förvaringar och koncentrera dem till färre ställen med dygnet runt bevakning. Tullen har minst tio lager till i Andalusien, en provins där ofta smugglare ertappas.
Men höjd säkerhet kostar och kompliceras av politiska beslut om nedskärningar i statsutgifter i det krisdrabbade Spanien.

Etiketter:

Annonser