Miljoner ryssar i drogberoende

MOSKVA Över 18 miljoner ryssar har provat narkotika minst en gång och omkring 8,8 miljoner är fast i narkotikamissbruk. Droghandeln med heroin och cannabis omsätterr cirka 50 miljarder kronor per år i Ryssland.

Det berättade Rysslands chef för narkotikabekämpning, Viktor Ivanov, på en presskonferens i Moskva häromdagen.

De droger som används allra mest är heroin och cannabis och merparten smugglas till Ryssland från Afghanistan. Ryssland har högst andel heroinberoende per capita i världen, över 90 procent av missbrukarna i landet använder drogen.

Heroinhandeln i landet uppgår till motsvarande cirka 40 miljarder kronor per år och motsvarande för cannabis cirka tio miljarder kronor.

– Cirka 550 000 människor är under utredning eller har dömts för smuggling och försäljning av illegala droger i landet, sade Viktor Ivanov till Ria Novosti.

En nationell rysk databas ska inrättas av inrikesdepartementet och narkotikabyrån med uppgifter om samtliga personer som har gripits eller utretts för narkotikabrott. Databasen uppges bli en del av ett statligt sponsrat rehabiliteringsprogram som ska startas i mars nästa år.

Nyligen har även hårdare lagar genomförts för att försöka minska spridningen av missbruket bland ryssarna. Ryssland har kritiserats för bristande missbruksvård och orättvis behandling av narkotikaberoende.

Omkring 30 000 – 40 000 ryssar dör årligen av narkotikarelaterade sjukdomar och överdoser.

Etiketter:

Annonser