Nej till gårdsförsäljning i Höganäs

HÖGANÄS Socialdepartementet har avslagit en ansökan från Höganäs kommun om att bli pilotkommun för gårdsförsäljning av egenproducerat vin.

“Eftersom regeringen nu har valt att inte gå vidare utifrån utredningens förslag så finns det heller inga möjligheter att bevilja en enskild kommun undantag från gällande lagstiftning“, skriver ämnesrådet Ralf Löfstedt i svaret som nådde kommunen i fredags.

Den skånska kommunen hade först i yttrande till socialdepartementet försökt få tillstånd en ändring för att kommunens vingårdar skulle få sälja vin till besökare. Då detta inte hörsammades, så röstade en majoritet i kommunfullmäktige i september för att Höganäs skulle försöka få bli pilotkommun i landet för gårdsförsäljning under en treårsperiod.

Men även det förslaget får nu kommunen nej till.
– Det är klart att vi är besvikna. Vi ville visa att det går att hantera frågan under den här tiden. Det är synd eftersom vi har många vingårdar i kommunen, men vi har gjort vad vi har kunnat. Vi får fortsätta att bearbeta partierna i riksdagen och föra frågan vidare, säger biträdande kommunalrådet Ulf Molin (C) till Helsingborgs Dagblad.

• Gårdsförsäljning av alkohol i Sverige har länge stötts och blötts. Två statliga utredare har kommit fram till att det är svårt att kombinera med Systembolagets monopol, folkhälsa och EU-regler. Frågan splittrar dock alliansregeringen och riksdagsmotioner fortsätter att väckas.

Etiketter:

Annonser