Qjouren blir kvar nästa år

STOCKHOLM Kvinnojouren Qjouren för våldsutsatt kvinnor med missbruksproblem i Stockholms län som hotats av nedläggning får respit ett år till.

Detta efter att Stockholms stad bevilja ett bidrag för att säkra driften åtminstone ett år till. Jouren, som startades av RFHL 2009 är en av få som tar emot aktivt missbrukande kvinnor.

Men tillskottet räcker ändå inte fullt ut, enligt Qjouren där nyligen personal varslats om uppsägning.

– Vi är beroende av att hitta ytterligare finansiärer under våren. Det är ett stort problem för oss och många andra kvinnojourer att finansieringen är kortsiktig, på sin höjd ett år i taget, säger Sanna Rantamäki, på RFHL Stockholm, till Dagens Nyheter.

Qjouren har fem platser och tar emot cirka 20-30 kvinnor med stort skyddsbehov i boendet per år och har över 500 stödsamtal per telefon och 370 samtal vid besök och hjälp i kontakt med myndigheter och vård.

Tema: VÅRDEN

MISSBRUKSVÅRD…

… en rättighet? Privat eller offentlig? Kommun eller region? Risken stor för sköra samsjukliga personer bollas runt mellan institutioner som inte tar ansvaret. Ett huvudmannaskap för beroende- och psykiatrin utreds, och tillsynen av barn- och ungdomspsykiatrin ska stärkas. Men en översyn av svenska narkotikapolitiken och ta fram underlag för en nollvision mot narkotikadödsfall och fokusera mer på behandling och prevention, som riksdagen uppmanat regeringen att göra, har våren 2021 ännu inte påbörjats.

Läs mer

Etiketter:

Annonser