Snus hotas av tuffare EU-regler

STOCKHOLM EU:s exportförbud för svenskt snus blir kvar och ny begränsning av smaktillsatser hotar trendsnus. Men idén om neutrala cigarettpaket blir inte av. Det framgår av förslag till nytt tuffare tobaksdirektiv i unionen.

Flera medier, bland andra Aftonbladet och Dagens Nyheter, har tagit del av EU-kommissionens förslag till nytt tobaksdirektiv som väntas läggas fram 19 december.

Många trodde det skulle försenas rejält efter att förre hälsokommissionären fick avgå efter misstänkta mutförsök för att mildra snuspolitiken. Men staben och nye kommissionären Tonio Borg har tydligen drivit på för att kommissionen nästa vecka ska ta ställning till förslaget.

Vad gäller snuset, så har svenska regeringen misslyckas med att få bort säljförbudet för våtsnuset i övriga unionen. Och smaktillsatser (såsom mint, bergamott, lakrits, enbär) föreslås att bli otillåtna, något som skulle drabba nya trendiga snussorter i Sverige. Ett krav på höjd tobakshalt till minst 85 procent kan dessutom drabba allt snus – det svenska är vattenbaserat och har cirka 50 procent tobak idag.

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M), som provokativt säljer snus på sitt rum i Bryssel, är upprörd.
– Man vill uppenbarligen förbjuda vatten, säger han till Aftonbladet.

Även handelsminister Ewa Björling (M) är besviken över snusförslaget. Hon har tillsammans med Swedish Match argumenterat för att ta bort exportförbudet och hänvisat till handelsdiskriminering och att snus är mindre farligt än rökning.
– Vi befarar att det inte är någon positiv julklapp för svensk del som kommissionen kommer att ge, säger hon till DN och tillägger att svenska regeringen försökt påverkar in i det sista.

I övrigt uppges förslaget till nytt EU-direktiv innehålla utökade varningstexter och avskräckande bilder på tobakspaketen. Däremot verkar industrin ha lyckats avstyra tidigare plan om införa lika paket för alla tobaksmärken (s.k. neutrala paket), såsom gäller i Australien från december. Även ett tänkt förbud för sälja all rökfri tobak utanför land där det används av tradition verkar inte bli av.

Omkring 700 000 förtida dödsfall årligen i EU är tobaksrelaterade.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser