Drogkämpen Ove Rosengren död

Socionomen och föreläsaren Ove Rosengren är död. Han var i över tre decennier ideellt arbetande ordförande i Riksförbundet narkotikafritt samhälle.

Bernt Ove Rosengren, Gävle, insjuknade hastigt och avled tidigare i veckan. Han efterlämnar hustru Lena och en gemensam dotter. Han blev 72 år.

Ove växte upp i ett arbetarhem där fadern hade alkoholproblem, vilket påverkade Oves senare yrkesinriktning. Efter FN-tjänst i Kongo och diversearbete utbildade han sig till socialarbetare.

Han arbetade på Mariapoliklinikens missbruksenhet i Stockholm och träffade så småningom socialläkaren Nils Bejerot. Rosengren tog intryck av Bejerots förklaringsmodell om hur enskildas missbruk kan spridas till omgivningen som en epidemi och påverka hela samhället.

“Jag insåg snart att effektiv vård som regel måste stödjas av en kombination av restriktivitet och kontroll, parad med förståelse och medmänsklighet“, skrev han i en krönika i Drugnews.

Den insikten tog han med sig till nystartade Hasselakollektivet i Hälsingland där han arbetade på 1970-talet.
– Ove kombinerade principfasthet med hjärta vilket påverkade ungarna positivt. Man visste vad som gällde, säger Martin Viredius, tidigare elev och senare arbetskamrat med Ove på Hassela, till Drugnews.

Medan Viredius gjorde senare en facklig karriär i Transportarbetareförbundet, så fortsatte Rosengren sitt sociala arbetet. Som narkomanvårdare med tonåringar och med intagna i kriminalvården.

1979 valdes han till ideellt arbetande ordförande i RNS, som Bejerot startat, och stannade till 2010, därefter som hedersordförande. Han ledde folkrörelsen som i opposition stod emot legaliseringsapostlar och drev på narkotikakonsumtionsförbudet och för att riksdagen skulle anta målet ett narkotikafritt samhälle

Tillsammans med Martin Viredius skrev han flera böcker om beroendeproblem (ex “Förödande passioner“, 2001 och “I huvudet på en tjuv“, 2005). De medverkade även i filmdokumentären ”Upprättelsen” om Hasselakollektivet.

Ove Rosengren var idrottsintresserad hela livet och spelade som ung ishockey på elitnivå. Han fortsatte sista åren att arbeta med, diskutera och föreläsa om beroendeproblem, även utomlands i bl a Vitryssland. Han talade med Viredius så sent som förra veckan om att träffas för att lyssna på jazz och skriva en debattartikel om ungdomar på behandlingshem. Nu blev det inte så.

Etiketter:

Annonser