Krafttag mot rattfylleri i Ryssland

MOSKVA Rattfulla ryssar inblandade i dödsolyckor ska kunna dömas upp till 15 års fängelse och över 100 000 kronor i böter. Det signalerar premiärminister Dmitrij Medvedev för att minska antalet som dör i trafiken, ifjol dog cirka 28 000 människor i Ryssland på vägarna.

Senare tid har rattfylleri uppmärksammats i Ryssland som brottas med stora alkoholproblem. I september körde en berusad i hög fart in en busskö i Moskva och sju personer avled, fem var barn (se tidigare Drugnews-artikel).

– Statistiken över tragedin på vägarna är fortfarande fruktansvärd… Ingen av oss är utan skuld och vi måste börja med oss själva, säger Medvedev på hans regeringsblogg.
I filmen kör han först runt en svart jeep vid sitt residens där användande av bilbälte framhålls.

Ryska regeringen avser nu föreslå skärpta straff på mellan fem till 15 års fängelse för rattfulla som orsakat dödsolyckor. Och rattfulla som kör mot rött ljus eller för fort ska kunna bötfällas på motsvarande hundra tusen kronor i Moskva och Petersburg och något lägre i övriga landet, rapporterar AFP.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser