Subutex-kopior kvar Sverige

STOCKHOLM Opiatläkemedlet Subutex stoppas i januari. Men det kommer att finnas fyra generiska kopior av substansen kvar på marknaden för heroinberoende patienter.

– Detta är en ickenyhet, som i onödan skrämmer upp våra redan utsatta medlemmar som brukar substansen. I själva verket finns ju medicinen kvar som kopior, säger Berne Stålenkrantz, ordförande i Svenska Brukarföreningen, till Drugnews.

SVT uppger att läkemedelsföretaget Reckitt Benckiser drar tillbaka Subutex på grund av uppgifter om läckage och att det missbrukas. Men utan att tala om att det finns andra märken med samma verksamma substans (Buprenorfin).

Stålenkrantz gillar inte ordet “läckage“. Han menar att det inte är kliniker, utan enskilda patienter som väljer att sälja vidare och bör utredas för det.

Läkemedelsverket ställer sig i samtal med TT undrande till att indragningen skulle bero på att preparatet även missbrukas. Men Reckitt Benckisers företrädare upprepar för Drugnews att 21 januari 2013 stoppas Subutex i Sverige, på grund av läckageproblem.

– Vi har länge fått rapporter om att det finns ett läckage, vilket vi haft samtal med Läkemedelsverket så sent som för några månader sedan. Vi tvingades agera när rykten om att unga människor inledde sitt missbruk med Subutex. Bara farhågan gör att vi empatiskt beslutat agera, säger företagets produktchef Claes Nordenson till Drugnews.

Hur de andra företagen som säljer Subutex-varianter bör göra anser han är upp till dem.

Han hänvisar även till en ny europeisk studie som uppmärksammar att Subutex använts fealktigt. I Finland blev missbruk av preparatet större än av heroin. Både där och i USA har det stoppats. Men finns kvar i bl. a. Frankrike, Danmark och Norge i väntan på att patienter kan fasas över till exempelvis Subuxone – som också Reckitt Benckiser säljer – vilket anses dämpa drogsug, men försvårar missbruk.

• Är detta allt eller tjänar ni pengar på stoppa Subutex?
– Detta är hela sanningen. Vi avregistrerar inte läkemedlet, men slutar saluföra det. Och nej, vi kastar några miljoner i sjön genom beslutet. Vi vill inte förknippas med uppgifter om läckage och missbruk bland unga av vår produkt, säger Claes Nordenson.

Han beräknar att idag cirka 1 000 personer behandlas med Subutex (inklusive kopior) i Sverige, vilket är omkring 20 procent av dem i underhållsprogram.

• Fotnot: De fyra kopior av Subutex i Sverige som kommer finnas kvar är Buprenorfin Actavis, Buprenorphine Orifarm, Buprenorphine Sandoz och Buprenotex, Nycomed, enligt Fass.

Tema: VÅRDEN

MISSBRUKSVÅRD…

… en rättighet? Privat eller offentlig? Kommun eller region? Risken stor för sköra samsjukliga personer bollas runt mellan institutioner som inte tar ansvaret. Ett huvudmannaskap för beroende- och psykiatrin utreds, och tillsynen av barn- och ungdomspsykiatrin ska stärkas. Men en översyn av svenska narkotikapolitiken och ta fram underlag för en nollvision mot narkotikadödsfall och fokusera mer på behandling och prevention, som riksdagen uppmanat regeringen att göra, har våren 2021 ännu inte påbörjats.

Läs mer

Etiketter:

Annonser