Många oroar sig för vänners drickande

STOCKHOLM IQ lanserar en ny en-minutsfilm med frågan “Varför är det så svårt att prata med någon som dricker för mycket?“ En enkät visar att varannan känner någon med alkoholproblem.

Var fjärde svensk oroar sig för en vän som dricker för mycket, men tycker det är svårt att ta upp ämnet. Särskilt yngre tycker det är svårt att tala om sin oro för den personen.

I Novus undersökning, på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ, har 1 040 personer svarat varför det är svårt att ta upp. Vanligt är att man inte vill lägga sig i (39 procent), att det kan bli jobbigare (35 proc.) eller är rädd för reaktionen (29 proc.).

– Många av oss känner igen sig i att det kan vara svårt att prata med någon i vår närhet som vi vet dricker för mycket. Trots att vi ser problemet så tar det ändå emot att riskera att såra någon. Men genom att dela sin oro så har man ändå allt att vinna, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ, i en kommentar.

•Vad kan man då göra?
Tre råd från Alkoholhjälpen: försök inte konfrontera eller övertala. Berätta istället att du är orolig, det kan så ett frö även om personen förnekar. Glorifiera inte alkohol i samtal (ex. om fester och dryckesrelaterade minnen), utan tala om gemensamma alkoholfria intressen istället. Föreslå inte träffar över en öl, utan att träffas utan att dricka alkohol.

• “Att ha en vän“/ en ny film på temat har nu tagits fram tillsammans med Forsman & Bodenfors och gjord av bl a bioaktuella “Call Girl“-regissören Michael Marcimain. IQ har tidigare fått priser för sina kampanjer.

Etiketter:

Annonser