Kommissionär-kandidat ifrågasatt

BRYSSEL Föreslagna nye hälsokommissionären, maltesaren Tonio Borg, fick tuffa frågor i EU-parlamentet i tisdags. Han påstås bland annat ogilla abort och homosexuella.

Tonio Borg, konservativ utrikesminister på Malta, föreslås till att ersätta landsmannen John Dalli som tvingades gå efter anklagelser om mutsamband av Swedish Match.

Borg vill, enligt SVT Aktuellt, fortsätta driva på för att skärpt tobaksdirektiv kommer på plats i unionen – med neutrala tobaksförpackningar, förbud för reklam kring tobaksbutiker och andra begränsningar för tobaksindustrin. En process som nu avstannat efter Dallis avgång.

Men utfrågningen i parlamentet blev stundtals tuff. Han påstods gjort sig skyldig till homofoba uttalanden och personligen engagerat mot skilsmässor och aborter, som är förbjudna på Malta.
Han var väl förberedd och svarade att dessa frågor avgörs av medlemsländerna och att han inte har planer på att ändra unionens regler. Han anklagas även medverkat till att avvisa flyktingar som politiker.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) har kallat honom en “dinosaurie“ som är omöjlig som kommissionär och Carl Schlyter (MP) berättade att De Gröna på Malta har avrått från att stödja Tonio Borgs kandidatur, enligt Ekot.

Svenska socialdemokrater kommer att rösta emot Tonio Borg som kommissionär – för att han kan komma motverka likabehandling av homosexuella och påverka EU-bistånd till fattiga länder för familjeplanering. Men hur den europeiska socialdemokratiska gruppen i parlamentet gör återstår att se.

Borg har troligen stöd av den konservativa och kristdemokratiska gruppen. Nästa vecka väntas EU-parlamentet rösta om han ska tillstyrkas som ny kommissionär med ansvar för hälso- och konsumentfrågor.

Etiketter:

Annonser