Alliansledamöter: utred spritinförseln

STOCKHOLM Regeringen måste utreda alkoholinförseln till Sverige. Det kräver alliansledamöter i riksdagens social-, finans- och skatteutskott.

Flera ledamöter säger till TV4 Nyheterna att myndigheterna inte har någon kontroll över illegal alkoholförsäljning till ungdomar.


– Det är viktigt att hela omfattningen på den här illegala verksamheten kartläggs, säger Per Åsling, Centerns ekonomisk-politiske talesman, till TV4.

Ett förslag om utredning väntas inom kort. Finansminister Anders Borg (M) svarade i våras på en liknande förfrågan från Åsling att det inte var aktuellt att tillsätta en utredning “om den illegala alkoholinförselns omfattning och stryka“.

Vid en rundringning 2011 av Alcohol Update till 211 riksdagsledamöter svarade 60 procent att de ville utreda alkoholsmugglingens konsekvenser.

– Jag kan tänka mig en översyn av alkoholinförseln, men inte för att sänka skatten, utan om hur införselkvoterna ska kunna sänkas, säger Christer Engelhardt (S), i riksdagens socialutskott, till Drugnews.

• I Helsingborg rullar skåpbilar av färjorna dygnet runt fullastade med sprit och öl, men tull och polis har svårt att bevisa om de avser sälja vidare.
I en CAN-enkät uppger 40 procent av pojkar på gymnasiets årskurs 2 att de druckit smuggelsprit, och 37 procent av jämnåriga flickor.

Regeringens alkoholexperter menar att såväl alkoholkonsumtion som införsel minskat, medan industrin hävdar motsatsen och tullen fortsätter göra flera beslag.

Etiketter:

Annonser