Brukarmedverkan i missbruksvården

STOCKHOLM Regeringen beviljar att Sveriges Kommuner och Landsting får 1,42 miljoner kronor för att under året göra projekt för att utveckla missbrukarvården.

Beslutet är en följd av den samlade strategin för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken.

– Av ANDT-strategin framgår att regeringen under strategiperioden ska utveckla former för att tillvarata brukarnas erfarenheter. Tanken är att människor i vård och behandling ska få ett reellt inflytande över sin behandling, säger barn- och äldreminister Maria Larsson i en kommentar.

SKL har under utvecklingsarbetet Kunskap till Praktik – som handlar om att utbilda personal, öka samarbete mellan aktörerna och lokalt förbättra missbruks- och beroendevården – försökt att prioritera brukarmedverkan. Man har ansökt om pengar för det och är avsett bli del i en långsiktig struktur.

Tema: VÅRDEN

MISSBRUKSVÅRD…

… en rättighet? Privat eller offentlig? Kommun eller region? Risken stor för sköra samsjukliga personer bollas runt mellan institutioner som inte tar ansvaret. Ett huvudmannaskap för beroende- och psykiatrin utreds, och tillsynen av barn- och ungdomspsykiatrin ska stärkas. Men en översyn av svenska narkotikapolitiken och ta fram underlag för en nollvision mot narkotikadödsfall och fokusera mer på behandling och prevention, som riksdagen uppmanat regeringen att göra, har våren 2021 ännu inte påbörjats.

Läs mer

Etiketter:

Annonser