Petzälls död har lex Maria-anmälts

HALMSTAD Chefsläkaren för Psykiatrin Halland gör en anmälan enligt lex-Maria efter riksdagsledamoten William Petzälls död, som nyligen avled av en överdos av läkemedlet Iktorivil.

Han hade sökt metadonbehandling hos sjukvården för ett allvarligt blandmissbruk, men någon bedömning hann aldrig göras innan han avled. En bedömning drog ut på tiden och han hittades död i sin bostad i Varberg 1 september.

Psykiatrin Halland skriver i ett pressmeddelande att en anmälan gjorts för ’’att detta är en händelse som ska anmälas enligt lex Maria för djupare utredning av vad som har hänt och vad vården kunnat göra annorlunda’’.

Petzäll hade sökt akut till psykiatrin i Varberg senaste 1,5 året vid flera tillfällen för sitt missbruk. Han och anhöriga ville ha en remiss för bedömning på substitutionsmottagningen.

Obduktionsrapporten som nu är klar visar att han hade förhöjda nivåer av Iktorivil (aktiv substans Klonazepam), rapporterar Nyheter 24. Läkemedlet kan användas mot epilepsi och som lugnande medel.

• William Petzäll valdes in i riksdagen för Sverigedemokraterna 2010, men lämnade partiet och stannade kvar i riksdagen som politisk vilde och fokuserade på narkotikapolitik och missbruksfrågor. Han blev 24 år gammal.

Etiketter:

Annonser