Snushärva tvingar kommissionär avgå

BRYSSEL EU:s hälsokommissionär John Dalli tvingades avgå efter indirekta mutanklagelser. Enligt en rapport kände han till att en affärsman erbjöd Swedish Match betala för att få snusförbudet upphävt i unionen. Tobaksbolaget valde istället att anmäla saken.

– Snusförbudet visade sig vara till salu, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör på Swedish Match, till Aftonbladet.

John Dalli, kommissionär med ansvar för hälso- och konsumentpolitik, informerade i torsdags kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso om att han avgår. Detta sedan EU:s myndighet mot mutor och bedrägeri, Olaf, undersökt mutmisstankar mot honom.

Olaf startade utredningen i våras sedan Swedish Match – som länge försökt häva förbudet för svenskt snus i övriga EU – anmält att en maltesisk affärsman vänt sig till företaget. Han hade försökt vinna “finansiella fördelar“ i utbyte mot att använda sina kontakter med kommissionär Dalli för att påverka framtida lagförslag om tobaksprodukter, särskilt vad gäller EU:s exportförbud av snus, enligt kommissionens pressmeddelande.

Enligt mututredningen, som lämnades till kommissionen i måndags, betalades inga pengar, men John Dalli var medveten om händelserna. Rapporten har nu fått hälsokommissionären att avgå med omedelbar verkan “för att försvara sitt och kommissionens rykte“.
Den sänds nu vidare till Maltas riksåklagare som är både Dallis och affärsmannens hemland för att ta ställning till eventuella rättsligt efterspel.

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) kommenterar avgången och anklagelserna mot John Dalli.
– Det är beklagligt att upptäcka misstänkt korruption på så hög nivå. Det visar att det är oerhört viktigt att Olaf-myndigheten gör sitt jobb. Jag hoppas att detta kan leda till att fler vågar anmäla misstankar om korruption, säger hon.

64-årige Dalli blev kommissionär 2010. Både ett nytt tobaksdirektiv och en ny alkoholstrategi håller på att tas fram för unionen.
– Men Dalli har varit en svag kommissionär. Han har inte varit pådrivande i folkhälso- och alkoholfrågor, sett ur vårt perspektiv, säger Sven-Olov Carlsson, president i IOGT International som mött honom några gånger, till Drugnews.

Jose Manuel Barroso har beslutat att slovaken Maros Sefcovic, idag vice ordförande i kommissionen, tillfälligt får ta över efter Dalli till dess en ny hälsokommissionär utsetts.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser