Ligor blåser staten på skattemiljarder

STOCKHOLM Staten förlorar kanske ett par miljarder kronor varje år i uteblivna skatter för alkohol och tobak. Kriminella har hittat ett lukruativ sätt – varor förs in till lager, säljs och struntar i skatten.

– Vi får signaler på att det här ökar väldigt mycket. Ofta är det grov organiserad brottslighet som finns bakom det här, och det är anmärkningsvärt med tanke på allt som följer med den typen av problem, säger Conny Svensson, nationell samordnare för kontanthandelsområdet på Skatteverket, till Ekot.

Det är särskilt tobak, men även alkohol, som på detta sätt förs in till särskilda lager. Inom EU är det tillåtet för godkända företag att transporterar och förvara obeskattade varor, skatten ska betalas först betalas vid försäljning till återförsäljare.

Varorna förs in förbi tullen, som inget kan göra, men försvinner på väg till tillåtna lagret eller förs vidare utan att skatt betalas. Kriminella använder målvakter som registreras som företagsägare, utan möjlighet att betala uteblivna skatter eller böter.

Det finns idag cirka 65 cigarettimportörer, varav de flesta startat de senaste åren. Bakom några av dem drivs av kriminella som inte betalar skatt för verksamheten, rapporterar SVT.

Stora vinster, låga straffsatser och otillräcklig lagstiftning gör att organiserad brottslighet gett sig in i denna bransch. Skatteverket bedömer att staten missar minst ett par miljarder kronor i uteblivna skatter av denna svarta handel med alkohol och tobak.

Etiketter:

Annonser