Hårt drogtryck mot unga flickor

STOCKHOLM 20-års drogförebyggande arbete med unga flickor i fokus firade nätverket KSAN på FN:s första internationella flickdag i torsdags.

Under seminariet i Kulturhuset i Stockholm så berättade Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor om sitt arbete, exempelvis projekten Mer Tjejgrupper Punkt!, Marknadsföring till kvinnor och BellaNet.

Tidigare ordförande i nätverket Karin Israelsson talade om vikten av att rikta drogprevention till alla flickor. Vibeke Nielsen visade i pjäsen “Ses i baren“ ett ökat alkoholtryck i unga kvinnors nya vardagsrum.

Nya metodmaterialet Det Rosa monstret är avsett främja flickors hälsa och visar hur industrin med aggressiv marknadsföring letar nya målgrupper.
– Med rosa cigaretter, snus med hallonsmak, blommiga ölburkar, vin i förpackningar som handväskor, rosa sprit, fitnessdoping och illegala såväl som legala nätdroger. En falsk framgångsmyt om fest och frihet som tjejer behöver kunskap om för att kunna stå emot, säger Leena Haraké, kanslichef på KSAN, till Drugnews.

Hon uppmanar politiker att se över marknadsföringsbestämmelser, regelbrott och mer motverka dagens tryck av alkohol, tobak och narkotika. KSAN:s arbete att stärka och informera unga tjejer för att själva bestämma över sina liv har pågått i 20 år.
Uppenbarligen retar det några, nyligen tvingades nätverket polisanmäla en kapning av sitt twitterkonto varifrån falska budskap och hot sänts ut.

KSAN består av 32 medlemsorganisationer med totalt cirka 270 000 kvinnor.

Etiketter:

Annonser