Zetaledares lik uppges stulet

MEXICO CITY En av den fruktade Zetakartellens högsta ledare, Heriberto Lazcano, kan ha dödats i en skottväxling med mexikanska marinen i söndags. Men liket uppges nu ha stulits!

Sammandrabbningen skulle ha skett i nordöstliga delstaten Coahuila som gränsar till USA. Marinen besvarade en granattack i området Progreso och dödade två kartellmedlemmar.

Först uppgav marinens talesman att en preliminär obduktion tydde på att en av de döda var en av Mexikos mest eftersökta brottslingar, “El Lazla“ eller “El Verdugo“ (Bödeln). Men nu framkommer att en grupp kriminella under hot bortförde kroppen i måndags från begravningsbyrån.

Det är utifrån fingeravtryck och foton av liket som marinen först senare gick ut med nyheten att Lazcano kan ha dödats, uppger nyhetsbyråer.

Stämmer det att en av landets mest fruktade kartelledare har nedkämpats, så är det en fjäder i hatten för avgående presidenten Felipe Calderon som inledde en offensiv mot organiserad brottslighet i slutet av 2006.
Och fler andra ledare i Zeta har gripits senaste året. Häromdagen greps en person som anklagas ha styrt avrättningen av 72 centralamerikaner i norra Mexiko 2010.

37-årige Heriberto Lazcano var en av grundarna av Zeta som bildades när en grupp militärofficerare på 1990-talet bytte sida och började ägna sig åt kriminalitet och utförde blodiga torpeduppdrag åt andra karteller. Senare år har man själv med grymma metoder slagits om kontroll över narkotikamarknaden och smugglingen till USA.

Lazcano var känd för brutala metoder och misstänkt för del i hundratals mord. USA hade erbjudit miljoner i prissummor för information som ledde till att han greps.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Etiketter:

Annonser