Häktad för meskalin i postpaket

UMEÅ En 35-årig man häktades i tisdags i Umeå tingsrätt misstänkt för försök till grov narkotikasmuggling. Tullen har hittat en större mängd av kaktusdrogen meskalin i ett postpaket från Peru adresserad till mannen.

Det var tyska tullen som upptäckte försändelsen och kontaktade svenska kollegor som inledde spaning mot mottagaren. I fredags greps svensken i Umeå och vid en husrannsakan i hans bostad hittades även andra droger.

Meskalin är en narkotikaklassad, stark hallucinogen som utvinns ur några kaktussorter, främst i Sydamerika.
– Det är ett lite unikt ärende då meskalin är en ovanlig drog i norra Europa. Vi blev förvånade över beslaget, så även polisen som inte haft något liknande ärende, säger Martin Petersson, utredare vid Tullverkets Norrlandsfunktion, till Drugnews.

Paketet är sänt från Peru och innehöll plastpåsar med brunt meskalin i pulverform, men beslagets mängd hemlighålls ännu på grund av förundersökningssekretess. Gränsen till grovt brott ligger numer på ett kilo för knarksvampar och andra växter med LSD-liknande effekter, vilket alltså detta beslag överskrider.

Ytterligare misstänkta personer söks för inblandning i smuggelförsöket. Den nu häktade svenske mannen är tidigare okänd för tull och polis för brott.
– Nu fortsätter förhör med mannen och teknisk analys av beslag och andra fynd, säger Martin Peterson.

Ett åtal mot mannen ska väckas senast 15 oktober, men troligt är att behov av förlängd utredningstid kommer att åberopas.

Etiketter:

Annonser