Budget utan höjd alkoholskatt

STOCKHOLM Inga förslag om högre alkoholskatt i höstbudgeten, trots att regeringen tidigare utlovat det. Nykterhetsrörelsen är besviken och varnar för ökade alkoholskador.

– Regeringens mål om att minska alkoholkonsumtionen verkar bara vara bullshit. Det är ett svek mot alla barn och unga, säger Linda Engström, ordförande Ungdomens nykterhetsförbund, i en kommentar.

Priset tillsammans med tillgänglighet är viktiga styrinstrument att påverka drickandet. Men realpriser på sprit och vin har sänkts 10 procent sedan EU-inträdet 1995 och starköl blivit över 30 procent billigare, eftersom skatten inte justerats upp har Folkhälsoinstitutet påpekat.

Finansminister Anders Borg (M) har tidigare sagt att skatten ska höjas under mandatperioden, då “det är bättre att folk jobbar än super“. Men det var bara tobaksskatten som höjdes vid förra årsskiftet.

IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt tror att intensiv lobbying från alkoholindustrin är en förklaring till att alkoholskatten inte höjs nu heller.
Ett av branschens argument brukar vara att ökad skatt leder till högre införsel och smuggling.
– Men man kan inte konkurrera ut smugglad alkohol genom att sänka skatten, det skulle bli en katastrof för folkhälsan, säger Anna Carlstedt.

Etiketter:

Annonser