Tillslag mot liga i Bosnien

SARAJEVO Flera dussin personer misstänkta för inblandning i flera mord, grova rån, penningtvätt och narkotikabrott greps vid polisrazzior i Bosnien-Hercegovina i onsdags.

Chefen för Bosniens säkerhetstjänst, Goran Zubaz, säger till AP att kampanjen är den största någonsin mot den organiserade brottsligheten i landets historia och att de lokala myndigheterna även fått hjälp av Serbien.

Operationerna fokuserades mot 43 misstänkta medlemmar i ett kriminellt nätverk. Polisen hade kartlagt hur brotten utförts och även identifierat deras medhjälpare. En känd maffiaman som svarlistats av USA för styra kokain och heroinsmuggling fanns dock inte på det hotell i Sarajevo som genomsöktes.

Organiserade kriminalitet ökade dramatiskt under inbördeskriget i Balkan på 1990-talet. Regionen är fortfarande en viktig länk för smuggling av narkotika och cigaretter till EU.

Men myndigheterna försöker alltmer återta kontrollen från ligor då flera av länderna vill ansluta till unionen. Sverige har polissambandsmän ibland annat Montenegro som utbildar kollegor.

Etiketter:

Annonser