Systemet sålde mer i somras

STOCKHOLM Systembolagets alkoholförsäljning ökade 1,2 procent, mätt i ren alkohol, under de tre sommarmånaderna, jämfört med ifjol. En köptrend noteras för dyrare viner, men störst ökning procentuellt har alkoholfria drycker.

För de olika varugrupperna ökade under juni till augusti vin med 2,3 procent (totalt 55,3 miljoner vin såldes), starköl 0,8 procent (70,2 milj. liter) och sprit 0,4 procent (5,3 miljoner liter), däremot minskade cider/blanddrycker kraftigt (-4,6 proc.).

En tydlig trend i kvartalsstatistiken är att fler kunder handlar allt dyrare viner. I prisgruppen 90-99 kronor per flaska så ökade rött vin med 29,3 proc. Och vitt vin med 35,1 proc. i sommar.

Alkoholfria drycker ökade hela 35,3 procent till drygt 717 000 liter, jämfört med sommaren ifjol.
– Det är glädjande att se att intresset fortsätter öka så starkt även i sommar. För alkoholfritt ser vi inte någon stark koppling till vädret vilket vi gör med andra drycker, utan efterfrågan är hög oavsett temperatur, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger i en kommentar.



Stödet för Systembolagets detaljhandelsmonopol är fortsatt högt. I de återkommande enkäter som Sifo gör svarade i sommar 71 procent att man vill behålla det, förra sommaren svarade 68 procent det.
I de ålderskontroller som görs i systembutikerna av 20-24-åriga testköpare, visar att personalen frågade om legitimation i 93 procent.

• Fotnot: Mer detaljerad försäljningsstatistik från Systembolaget.

Etiketter:

Annonser