Svenska drogförebyggare till Uganda

KAMPALA Nu ska Riksförbundet Smarts tobaks- och drogförebyggande kontaktsmetod exporteras till Östafrika. På söndag reser två representanter till Ugandas huvudstad Kampala för att besöka skolor och göra en förstudie.

De har inbjudits av organisationen Uganda Youth Development Link som blir samarbetspartner.
– Det ska bli jättespännande, vi ska anpassade metoden till lokala förhållanden. Men positiv förstärkning och individuella kontrakt med ungdomar fungerar nog överallt, säger hälsopedagogen Lisa Lundahl på Smart till Drugnews.

Tillsammans med socionomen Sara Dinwiddle ska hon i två veckor resa runt och besöka fem skolor, tala med elever och lärare och ta del av deras erfarenheter och önskemål.

Tanken är att så småningom upprätta kontrakt med elever i Kampala och senare i övriga landet om att inte röka, mot att få olika favörer – exempelvis läxhjälp och fritidsaktiviteter.

Forskning visar att om unga uppskjuter eller helt struntar i tobaksbruk, så har det även förebyggande effekt mot senare användning av alkohol och andra droger. Något som Smart arbetat framgångsrikt med flera år i Sverige där över 30 000 mellan- och högstadieelever årligen skriver kontrakt.

I Uganda är tobak, alkohol och cannabis växande problem bland unga. Tobaksindustrin marknadsför sina produkter ihärdigt i tredje världen.
– Tobaksproblemen är inte bara en lokal, utan global angelägenhet. Vi har mycket att lära av varandra, säger Lisa Lundahl.

• Nätverket Smart är verksamt sedan 1996 och kontraktsmetoden finns idag i ett tiotal länder i norra Europa.

Etiketter:

Annonser