William Petzäll hittad död

STOCKHOLM/VARBERG William Petzäll, 24 år, politisk vilde i riksdagen, är död. Det bekräftar hans familj via Svenska Brukarföreningen. Man misstänker att han avlidit av en överdos.

William Petzäll hittades död i lördags eftermiddag i en soffa i moderns lägenhet i Varberg. Han har länge haft narkotikaproblem och hans bortgång misstänks vara drogrelaterad.
En rättsmedicinsk undersökning ska definitivt fastställa dödsorsaken, enligt Hallandspolisen.

– Det är så sorgligt alltihop. Jag hade sms-kontakt med honom i fredags och vi skulle ses på måndag. Jag fick av hans mamma Annika veta vad som hänt, säger Berne Stålenkrantz, ordförande i Brukarföreningen, till Drugnews.

Familjen har bett Brukarföreningen att sköta mediakontakterna.
– Vi hade nära kontakt och vet att William gick och väntade på att få komma in på Metadon eller Subutex-behandling. Han har kämpat så länge, men har nekats med hänvisning till brist på tillräckligt dokumenterat missbruk. Och nu är det för sent, säger Stålenkrantz.

William Petzäll var öppen om sina missbruksproblem och kamp för att få hjälp – bland annat i intervjuer för Drugnews. Och i juni skrev hans mamma en debattartikel i Aftonbladet med kritik över hur hennes son inte fick hjälp av beroendevården.

Petzäll engagerade sig tidigt i politiken. Redan som tonåring satt han för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Borås och var en tid ordförande i partiets ungdomsförbund SDU. 2010 kom han in i riksdagen, invald för Dalarnas valkrets, men lämnade SD 2011 och fortsatte som s.k. politisk vilde. Han tog avstånd från mycket av sina tidigare åsikter och ville fokusera mer på sina hjärtefrågor – beroendefrågor och narkotikapolitik. Han riktade flera kritiska frågor till regeringen om missbruksvården.

– En viktig röst för oss i riksdagen har nu tystnat, säger Berne Stålenkrantz.

Riksdagen ska högtidlighålla William Petzälls minne i samband med uppropet tisdag 18 september, meddelas på riksdagens hemsida.

Etiketter:

Annonser