Örebro avbryter Kris-samarbete

ÖREBRO Kommunen och kriminalvården har tillfälligt avbrutit samarbetet med Kris Örebro som nyligen uteslutits från Kriminellas revansch i samhället. “Det är trist, men vi ska byta namn och fortsätta med vår sociala verksamhet, säger Steve Holm, ny ordförande i den nu namnlösa föreningen.

Efter anklagelser om bl a lyxbil (Audi Q7) som tjänstfordon, miljonrullningar och en anställd som ovetande gavs fel diagnos för att få lönebidrag, så uteslöts förra veckan Kris Örebro och dess tidigare ordförande Lasse Liljegren av riksorganisationens styrelse.

– Det blev för mycket businesstänk och för lite solidaritet i lokalföreningen. Dessutom har man försökt bilda allianser med andra föreningar och motarbetat oss, säger Christer Karlsson, ordförande i Rikskris, till Drugnews.

Han beklagar att riksorganisationen inte ingripit tidigare. Alla rykten och anklagelser har även drabbat andra krisföreningars trovärdighet – kommuner och samarbetspartners har ifrågasatt stöd och projekt.
– Snacket går felaktigt att vi åker runt i lyxbilar och lever gott på bidrag, säger Christer Karlsson.

Lokalföreningen i Örebro har haft stor verksamhet. Flera anställda med lönebidrag, driver stödboende och öppenverksamhet, besöker fängelser, ordnar läger och dagverksamhet för bland andra tidigare missbrukare och kriminella. 2010 omsatte föreningen över 7 miljoner kronor.

Men nu har kriminalvården stoppat Örebroföreningen från att få besöka anstalter och i veckan meddelade kommunen att man avbryter samarbetet om stödboende och placeringar dit. Även föreningsbidraget nästa år riskeras.
– Vi vet ju inte vilka vi samarbetar med och vilken verksamhet vi remitterar till. Vi saknar motpart, säger kommunalrådet Rasmus Persson (C) till Nerikes Allehanda om beslutet.

Örebro kommun tar tillfälligt över ansvaret för klienter som får hjälp och erbjuder andra alternativ. Han säger ändå att Kris verksamhet i Örebro varit “väldigt, väldigt bra“.

I veckan togs Krisskylten ner i lokalen där 50-60 besökare kommer dagligen, krismöten hålls nu om framtiden. Man vägrar ge upp.

– Nästa vecka har vi möten med politiker inbokade. Vi ska finnas kvar och vill driva vidare vår sociala verksamhet. Vi förstår att kommunen inte kan anlita oss utan namn, vi ska snabbt enas om ett nytt, säger Steve Holm, som nu leder den uteslutna föreningen, till Drugnews.

Han tillbakavisar kritiken från Rikskris och har med Liljegren överklagat uteslutningen som de inte anser har gått rätt till.

Han tillbakavisar tillsammans med Liljegren kritiken från Rikskris och har överklagat uteslutningen som de inte anser har gått rätt till.
– Vi har inte fått reda på skälen till uteslutningen. Det riskerar att bli pajkastning bara, men vi har inte konspirerat. Vad gäller ”lyxbilen”, så är den ute till försäljning. Och att vi dragit in pengar skäms jag inte för. Men alltihop plöjs ner i verksamheten, vi har bland annat köpt ett hus för kvinnoboende. Jag brinner för att hjälpa människor, säger Lasse Liljegren till Drugnews om anklagelserna.

• Fotnot: Kriminellas revansch i samhället startade 1997 och har idag cirka 5 000 medlemmar i ett 20-tal lokalföreningar i landet, finns även i Danmark, Finland och Vitryssland. Kris har prisats för sina insatser att hjälpa missbrukare och kriminella tillbaka till samhället. Ledorden är ”hederlighet, drogfrihet, kamratskap och solidaritet“.

Etiketter:

Annonser