Berusade får se sig själva på video

CARDIFF I ett nytt projekt ska berusade personer i Wales som får akut vård även filmas och efteråt få se sig själva när de nyktrat till. Avsikten är att väcka eftertanke att ändra sina dryckesvanor.

En undersökning nyligen visade att 20 procent av den vuxna walesiska befolkningen regelbundet dricker sig ordentligt berusade.
60 procent av alla akutvårdplatser och ambulanstransporter på helger i Cardiff i Wales upptas av alkoholpåverkade människor med lindriga fysiska skador, men som ändå behöver tas om hand av läkare.

Nu påbörjas ett 12 veckors projekt där de omhändertagna tas till en särskild vårdscentral inrättad för att minska pressen på den ordinarie sjukvården i staden. Där kommer de påverkade patienterna även filmas, när de nyktrat till får de se sitt beteende på video. Förhoppningen är att det ska bli en väckarklocka och att de börjar reflektera över sina alkoholvanor.

– Att titta på videon när de lämnar kliniken är naturligtvis helt frivilligt och filmen kommer inte användas i något annat syfte eller sparas, säger Conrad Eydmann, chef för missbruksforskning vid Cardiff och Vale universitetet, till BBC.

Projektet välkomnas av polisen, men andra menar att åtgärden bara nuddar vid det verkliga problemet och inte kommer att innebära några stora förändringar.
– Utan en alkoholpolitik som effektivt fokuserar på reella orsakerna till berusningsdrickandet händer inget. Man borde höja minimipriset på alkohol och begränsa möjligheterna att köpa alkohol, då kanske vi kan komma åt att minska Wales största hälsoproblem, säger Mark Leyshon på Alcohol Concern Cymru, en fristående organisation som arbetar med alkoholfrågor i Wales och England.

Projektet ska senare utvärderas av en forskargrupp vid Cardiff Universitet. Visar det sig vara positivt kommer det troligen permanentas och införas i andra städer i Wales.

Etiketter:

Annonser