Landsting alkotestar all personal

GÄVLE Landstinget i Gävleborg blir först i landet med att införa slumpvisa alkoholtester för all personal. Testerna inleds i höst, den med över 0,2 promille alkohol skickas hem med löneavdrag och rehabiliteringsutredning inleds.

Frågan väcktes för drygt ett år sedan för att förbättra arbetsmiljö och patientsäkerhet.
Sjukvårdspersonal på operation och i ambulans har testats hittills. Men nu i oktober startar alkotester för alla, en fjärdedel av alla landstingsanställda ska lottas fram att testas under arbetstid, rapporterar P4 Gävleborg.

Även chefer kommer att få blåsa. Den anställde som ertappas över 0,2 promille kommer skjutsas hem efter även ett blodprov tas.
– Då gör vi ett löneavdrag för den tid man inte kunnat arbeta på grund av att man varit alkoholpåverkad och sedan inleds en rehabiliteringsutredning, säger Karin Rystedt, personaldirektör på landstinget, till P4.

Reaktionerna är mest positiva inför de nya testerna.
– Självklart kan det vara kränkande, men vem vill jobba med påverkade kollegor, så jag personligen tycker att det bara är bra, säger Lotta Forsblom, sjuksköterska på hjärtintensiven på Gävle sjukhus.
Hon tror att alkohol inte är det största problemet i vården, utan mer missbruk av tabletter, vilket hon även tycker att man borde testa för.

Resultatet av landstingets alkoholtester i Gävleborg blir klart om ett år. Personaldirektören säger till Sveriges Radio att vidare drogtester kan bli aktuellt senare.

Etiketter:

Annonser