Chiles president emot legalisering

SANTIAGO En drogdebatt rasar i Chile. Två senatorer föreslår att odling för personligt och terapeutiskt bruk ska tillåtas. President Sebastián Pinera säger nu nej till legalisering.

Högerpresidenten bröt förra veckan sin tystnad i frågan när ett program lanserades för att varna skolbarn för narkotika och alkohol.

– I en tid när några föreslår legalisering, så är regeringen beslutsam i att bekämpa det. Inte bara för barnens skull, utan för hela befolkningen, sade han till reportrar rapporterar Santiago Times.

Nyligen föreslog senatorerna Fulvio Rossi och Ricardo Lagos Weber att hemodling och konsumtion av marijuana för eget bruk bör avkriminaliseras i Chile. Detta för att minska vinster i narkotikahandel och att drogen skulle vara mindre skadlig än alkohol och tobak.

När Rossi nyligen i en tidningsintervju själv berättade att han röker drogen ett par tre gånger i månaden, tog debatten ny fart. Några hyllar honom som modig andra anser honom som “oansvarig“. Samtidigt förbereds även lagförslag att politiker ska kunna avsättas från offentliga uppdrag om de ertappas använda illegala droger, uppger Americas Quarterly.

Cannabisanvändning är utbredd i Chile, 26 procent av invånarna har prövat drogen och 16,4 procent av tonåringarna, enligt en studie 2009 (Senda). Det är tillåtet att röka hemma, men inte på offentlig plats och i grupp.

Olika strategier diskuteras i Sydamerika för att möta missbruk och ökad narkotikatrafik. Medan exempelvis Chile prövat bekämpning (Plan cannabis), så överväger andra mer liberala vägar. Uruguays president godkände nyligen ett förslag om att tillåta statskontrollerad marijuanaförsäljning.

Etiketter:

Annonser