Skärpta alkohollagar i Thailand

BANGKOK Thailand har beslutat införa nya alkohollagar. Förbud mot att dricka alkohol i fordon även för passagerare, varningstexter på flaskor, och säljförbud på arbetsplatser och nära skolor. Dessutom skärpt reklamlag.

De nya bestämmelserna meddelas av Saman Futrakul, chef för den statliga alkoholbyrå, (OAB), vid landets hälsoministerium. Detta för att försöka minska Thailands ökade alkoholproblem.

Redan i veckan har skärpningar införts mot att dricka alkohol i alla slags fordon, vilket även gäller passagerare. Förbudet gäller även om fordonet står stilla, undantag om det är uppställt vid ägarens bostad.

Upp till sex månaders fängelse och höga böter på motsvarande 14 000 kronor riskerar den som dricker alkohol i fordon. Undantag görs för passagerare i spårbunden trafik.

Ytterligare nya lagar mot alkohol träder i kraft om tre månader, då införs förbud mot försäljning och konsumtion av alkohol på arbetsplatser. Även försäljning upp till 500 meter från skolor blir otillåtet.

– Den nya lagen kommer säkert ha effekt vad gäller minska olyckor orsakade av berusade förare eller passagerare, men myndigheterna borde också se till att minimera försäljning av alkohol under de stora helgerna, säger Theera Watcharapranee, ordförande för Stop Drink Foundation, till tidningen Nation.

Fler skärpningar är på gång mot alkohol. Varningstexter ska täcka minst 50 procent av etiketten framöver och i alkoholreklam får inte sexantydningar göras längre.

Alkoholindustrin kommer inte längre få göra reklam för sina produkter exempelvis årskalendrar. En stort inhemsk alkoholproducent som planerat att ge ut en kalender med sexiga bilder får alltså tänka om.

Enligt Saman Futrakul kommer fler skärpningar göras mot alkoholreklam senare i år. Thailands planer att försvåra för internationella alkoholindustrin att komma in i landet med reklambegränsningar har redan kritiserats i handelsorganisationer som WTO.

Etiketter:

Annonser