Kompisar ordnar ofta spriten

ÖSTERSUND Ungas kompisar och deras syskon är vanligaste langarna av alkohol. Det påminner Folkhälsoinstitutet om inför skolstarten då många träffas, festar och inviger nya elever (“nollning“) då alkohol ofta förekommer och problem kan uppstå. Tonårsföräldrar känner alltmer till dessa samband.

Vanligaste sättet för minderåriga till att få tag i alkohol är genom äldre syskon, kompisar och deras syskon. Det visar en undersökning från CAN – fyra av tio i niondeklassen och två av tre på gymnasiets andra årskurs anger dessa som främsta källor.

Alkohol ökar risken för bråk, kränkningar och olyckor.

– Som tonårsförälder kan man lätt känna sig maktlös när det handlar om ungdomars drickande. Men det påverkar mer än man tror att som vuxen sätta tydliga gränser när det gäller alkohol, både gentemot tonåringarna själva och deras äldre syskon och kompisar, säger Sven Andréasson, läkare och alkoholexpert på Statens folkhälsoinstitut, i en kommentar.

Och kunskapen om hur alkohol langas finns bland många föräldrar. Enligt en Sifoenkät i april bland 2 100 föräldrar till 15-åriga ungdomar, så uppgav 35 procent att de tror att det är vanligast att kompisar och deras syskon som ordnar alkohol till de unga.

Folkhälsoinstitutet tips till tonårsföräldrar att inför skolstarten är bland annat att sätta gränser om alkohol och inte acceptera att unga dricker för 18 års ålder. Dessutom tala med äldre syskon om att säga nej till att köpa ut och stå för sin åsikt om langning i samtal med andra vuxna.

• Det är brottsligt att langa alkohol till unga under 20 år. Straffet är böter eller fängelse upp till fyra år vid grovt brott. På restaurang gäller 18 årsgräns för att få köpa alkohol.

• Kampanjen Tänk Om drivs för att stötta tonårs föräldrar att sätta tydliga grämnser om alkohol.

Etiketter:

Annonser