Skotskt lägstapris anmäls till EU

EDINBURG Den skotska whiskyindustrin anmäler den nya lagen om lägstapriser på alkohol till EU-kommissionen. Lagstiftningen som kräver lägstapriser stider på EU:s lagstiftning, hävdar organisationen.

Det skottska parlamentet hart beslutat att inför ett lägsta pris, minimipris, för alkohol på 50 pence per enhet. Den nya lagstiftningen är tänkt att träda i kraft i april nästa år.

Nu har den skotska whiskyindustrin genom Scotch Whisky Association anmält den nya lagstiftningen till EU-kommissionen. Enligt organisationen kommer lägstapriser att utgöra ett hinder för handel inom EU. Även andra organisationer som representerar den brittiska och europeiska alkoholindustrin står bakom anmälningarna. Förutom anmälan till EU-kommissionenn, har man också begärd lagprövning inom det skotska juridiska systemet.

Den skotska hälsoministern Nicola Sturgeon påpekar i en kommentar att lagstiftningen har starkt stöd i det skotska parlamentet och att regeringen är övertygad om att lägstpriser klarar det juridiska hindren.

– Den skotska regeringen tror att lägstapriser kommer att rädda liv och minska skador orsakdae av alkoholmissbruk, säger Nicola Sturgeon till BBC.

Etiketter:

Annonser