Sida beklagar pris till tobaksbolag

STOCKHOLM Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka beklagar att ett tobaksbolag kunde få utmärkelsen World Business and Development Award, som Sida är med och finansierar. Ska Sidas finansiering fortsätta måste tobaksbolag uteslutas.

Nätverket Framework Convention Alliance, FCA , har kritiserat bland andra Sida för att det indiska tobaksbolaget ITC Ltd fick motta priset World Business and Development Award för bolagets arbete med att bidra till att uppnå FN:s millenniemål. ITC fick priset för sitt arbete med landsbygdsutveckling, sociala program och skogsbruksprogram i Indien.

FCA, som är en sammanslutning av 350 organisationer i 100 länder som arbetar för att stödja och utvecklas WHO:s tobakskonvention, skrev bland annat till Sida för att kräva att priset skulle dras tillbaka.

Sidas Generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka beklagar nu i ett svarsbrev till FCA att det inte fanns regler som hindrade att tobaksbolag kunde motta utmärkelsen. Hon påpekar också att det varit en oberoende process, där Sida inte har kunnat påverka vilket företag som fått utmärkelsen. Sidas roll har enbart varit att, tillsammans med Hollands utrikesdepartement, finansiera priset.

Charlotte Petri Gornitzka understryker att utmärkelsen inte ska ses som ett stöd för ett enskilt företag, utan som ett sätt att lyfta fram specifika program eller projekt.

ITC själva lyfter dock fram utmärkelsen, inte minst på företagets hemsida, och menar att ITC genom priset gör Indien stolt.

Några fler utmärkelser lär det dock inte bli, i varje fall inte finansierat med Sidapengar. Om Sida i framtiden ska stödja World Business and Development Award kommer man att kräva att det finns kriterier som utesluter att till exempel tobaksbolag får utmärkelsen. Sida kommer dock inte kräva att det pris som gick till ITC program i år betalas tillbaka.

Enligt brevet håller Sida också på att utveckla myndighetens etiska riktlinjer för samarbete med den privata sektorn, så att de också omfattar bland annat företag som tillverkar tobak eller tobaksprodukter.

ITC hette fram till 2001 Indian Tobacco Company, men bytte då namn till bara ITC, eftersom det inte bara är ett tobaksbolag utan har diversifierat verksamheten med bland annat matvaror och hotell. Över hälften av bolagets intäkter kommer dock fortfarande från försäljning av cigaretter.

Etiketter:

Annonser