UNF polisanmäler åtta Visbykrogar

VISBY Ungdomens nykterhetsförbund anmäler åtta krogar i Visby som sålde alkohol till minderåriga i samband med UNF:s krogkoll under Almedalsveckan.”Vi är inte ute för att sätta dit någon, utan vill visa på ett generellt problem”, säger UNF:s ordförande Linda Engström till Drugnews.

Under Almedalsveckan testade några minderåriga medlemmar i Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) att köpa alkohol på ett flertal krogar. Samtliga krogar som testades sålde ut alkohol till minderåriga. Nu polisanmäler UNF de krogar som sålde alkohol.

– Vi är inte ute för att sätta dit någon, utan vill visa på ett generellt problem, säger UNF:s ordförande Linda Engström till Drugnews.

UNF har tidigare inte gjort polisanmälningar i samband med krogkontroller. Däremot har det tidigare skett i samband med ölköpskontroller i livsmedelsbutiker. Att UNF nu gör en anmälan beror på diskussioner med Region Gotland.

– Region Gotland ansåg att det skulle bli lättare att arbeta med det om det fanns en polisanmälan, och inte bra mediauppgifter, säger Linda Engström.

UNF vill också uppmärksamma att tillsynsmyndigheterna idag saknar möjlighet att arbeta med kontrollköp.

På region Gotland är man förvånad över resultatet av UNF:s krogkoll. Till Helagotland säger alkoholhandläggaren Lena Viklund att de blev helt tagna på sängen av resultatet.

–  Vi har haft ett mycket bra samarbete med krogägarna i Visby. Att det var så här många om inte följer reglerna hade vi inte väntat oss, säger Lena Viklund.

Roger Nyd, chef för ordningspolisen i Visby beskriver resultatet som skrämmande och säger att polisen nu kommer att se över sina rutiner.

Åtta slumpvis utvalda krogar i Visby testades sammanlagt, detta uppmärksammades senare i TV 4-nyheterna. Efter inslaget kom UNF i samarbete med region Gotland överens om att göra en anmälan.

Etiketter:

Annonser