Friande snusdom överklagas

STOCKHOLM Åklagaren överklagar den friande domen mot två personer som anklagats för att ha såld snus till kunder i andra EU-länder via webbhandel.

I juni friade Stockholms tingsrätt de två personerna som anklagats för att ha såld mer än 11 miljoner ton snus till kunder i andra EU-länder via en webbutik i strid med de regler som finns om utförselförbud. Tingsrätten ansåg inte att paret haft tillräcklig kunskap om reglerna eftersom de sagt sig fått information från bland annat tobaksbolaget Swedish match om att deras verksamhet var laglig.

Åklagaren har nu överklagat den friande domen till hovrätten eftersom han anser att det varit tydligt att de båda har varit medvetna om att verksamheten varit olaglig. Åklagaren yrkar, enligt Tobaksfakta, att de båda ska dömas till villkorlig dom och samhällstjänst och att deras bolag ska betala böter och att verksamhetens vinst ska förverkas.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser