Visbykrogar sålde alkohol till unga

VISBY När Ungdomens nykterhetsförbund kontrollerade krogar under Almedalsveckan så serverade samtliga som testades alkohol till minderåriga. Nu kräver förbundet att tillsynen skärps.

Ett tiotal unga UNF-medlemmar, den yngsta var 16 år, gick runt till åtta Visbykrogar i tisdags kväll och de lyckades beställa alkohol på samtliga ställen. Det var mest öl, vin och cider de beställde. Ingen frågade efter deras ålder.

– Det är bedrövligt, ett bottenresultat. Tillsynen av krogar har uppenbarligen stora brister och det är dags för regeringen att göra det lagligt med testköp av krogar, säger Linda Engström, UNF:s ordförande, till Drugnews.

Ungnykterister har i flera år testat butikers ålderskontroll av folköl, men senare år även hur restauranger och barer följer alkohollagen. Vid testköp på flera orter har resultatet ofta varit nedslående, minderåriga kan beställa alkohol utan problem. Resultatet är ofta sämre för krogar än för butiker.

En statlig utredning föreslår att kommuner ska få skicka ut ungdomar att provköpa folköl, tobak och läkemedel i butiker. I remissvaren som nu strömmar in tycker Sveriges Landsråd för alkohol- och narkotikafrågor, där UNF, ingår, att även krogar bör omfattas i testköpen.

– Det måste bli en lagändring. Vår ungdomsorganisation kan inte stå för tillsynen av krogar i hela Sverige, säger Linda Engström som tycker att nuvarande förslag är otillräckligt.

UNF har inte ännu bestämt om man ska polisanmäla de åtta Visbykrogarna som sålde alkohol till unga.
Vid granskningen i veckan undersöktes även utbudet av alkoholfria drinkar. Bara två av de åtta restaurangerna hade sådana på menyn, de andra nämnde enbart att det finns alkoholfria alternativ.

Etiketter:

Annonser