Rekordböter för läkemedelsjätte i USA

WASHINGTON Brittiska företaget GlaxoSmithKline (GSK) får böta motsvarande nära 22 miljarder kronor för läkemedelsbedrägerier och mutor till läkare. Beloppet är det hittills största i USA:s historia när det gäller fusk inom hälsovården.

Företaget erkänner att det lanserat läkemedel för icke godkända användningsområden, dessutom att de inte lämnat säkerhetsuppgifter om bland annat diabetesmedicinen Avandia till amerikanska läkemedelsverket, Food and Drug Administration (FDA).

Ytterligare nio olika mediciner ingår i läkemedelskandalen, bland annat antidepressiva läkemedlen Paxil, och Wellbutrin, rapporterar BBC.

De tre miljarder dollar som bolaget efter en förlikning gått med att betala ska täcka böter för de kriminella handlingarna samt böter till federala och delstatliga myndigheter.
– Bedrägeriet och domen saknar motstycke i både storlek och omfattning, sade statens överåklagare James Cole, vid en presskonferens i Washington i måndags.

GSK – ett av världens största hälsovårds- och läkemedelsbolag – erkänner sig skyldig till att ha sålt bland annat antidepressiva läkemedel som inte var godkända för behandlingar till både vuxna och barn.

Bolaget erkände sig också ha mutat läkare och psykiatrier.
– Säljkåren mutade läkare, att förskriva GSK produkter, med alla tänkbara former av exklusiva presenter från semester på Hawaii till att betala läkare miljontals dollar för att hålla föredrag, sade den andre statsåklagaren i målet, Carmin Ortiz.

GlaxoSmithKline har nu gått med på att övervakas av myndigheterna de närmaste fem åren.
– Vi har lärt oss av våra misstag och förändrat strukturen vid godkännandefrågor, marknadsföring och försäljning av våra produkter. Vi har också avskedat de ansvariga bakom bedrägerierna, sade företagets vd Andrew Witty vid presskonferensen.

Bedrägerierna pågick mellan 1997 och 2004 och började utredas av justitiedepartementet 2004.

Etiketter:

Annonser