Mexiko – presidentval i skuggan av knarkvåld

MEXICO CITY Söndagens presidentval i Mexiko sker i skuggan av ökat maffivåld och droghandel. Ska den kandidat som troligen vunnit, Enrique Peña Nieto, börja förhandla med kartellerna om han kommer till makten?

Det finns en trötthet mot såväl knarkvåldet, kidnappningar som korruptionen. Samtidigt går Mexikos ekonomi bra, men vinsterna fördelas orättvist.

En bomb exploderade i fredags i Nuevo Laredo i norr och sju människor skadades. Samtidigt pågår en jakt på två poliser som tidigare i veckan dödade tre kollegor när de ertappades med att ta emot kokain på Mexico Citys internationella flygplats. Skottlossning utbröt mitt bland passagerare och de två kom undan, nu är en belöning på 2,5 miljoner kronor utlyst för att påskynda deras gripande.

Pena var tidigare guvernör i folktäta kransområdet kring huvudstaden och är presidentkandidat för PRI, som tidigare styrde landet 71 år i rad. Han utlovar ökat stöd till Mexikos fattiga. Det ryktas om att det gamla maktpartiet skulle vara beredd att förhandla med maffian för att nå ett slags fredsavtal.

Regeringspartiet PAN:s kandidat är Josefina Vázquez, som är moralkonservativ och vill stärka polisen. Men hon anses ha sämre chanser, enligt opinionsenkäter.

Vänsterledaren Andres Manuel López Obrador, som tidigare varit borgmästare i Mexiko City, anses ligga bättre till. Han vill satsa på infrastrukturen för att skapa jobb.

Det finns ytterligare en kandidat, Gabriel Quadri, tidigare företagare med liberalt program och är den enda som förespråkar en legalisering av narkotika för att bekämpa knarkligorna, rapporterar Dagens Nyheter.

Den nuvarande presidenten från högerpartiet PAN, Felipe Calderón, som inte kan återväljas, trappade från 2006 upp bekämpningen av den organiserade brottsligheten genom att sätta in soldater och federala poliser.

Toppledare i de största sju, åtta stora drogkartellerna har gripits eller dödats. Men över 50 000 människor har dött i strider mellan militären och kriminella, och mellan ligorna om den lukrativa smugglingen norrut och handeln av narkotika i Mexiko. Oskyldiga har också hamnat i skottlinjen och skadats.

Enligt preliminär röstsiffror måndag morgon så pekar mycket på att PRI:s Enrique Peña Nieto segrat. Nuvarande högerpresident sitter kvar till långt i höst innan hans efterträdare tillträder posten, enligt proceduren.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Etiketter:

Annonser