Friade för otillåten snusexport

STOCKHOLM Två personer som åtalats för grov smuggling av över elva ton snus via internet till köpare andra i EU-länder frias av Stockholms tingsrätt. Detta trots att utförseln strider mot EU-lag. Paret hade samrått med Swedish Match.

Försäljningen pågick augusti 2008 till februari 2011, mannen och kvinnan sålde totalt 11,1 ton snus via en webb-butik och tobaken levererades med postpaket.

Men parets näringsverksamhet var i strid med EU-förordning som utfärdat särskilt förbud mot sådan utförsel av snus. Unionen har bara gett Sverige undantag från säljförbud.

Enligt tingsrättens dom i tisdags finns dock inte tillräckligt stöd för att paret haft kännedom om innebörden av exportförbudet och frias därför.

De framgick i förhandlingarna att de samrått och fått råd av tobaksbolag hur det skulle agera, vilket domstolen verkar tagit fasta på.

Åklagaren i fallet är förvånad över utgången.
– Det är märkligt att domstolen finner att det åtalade paret är helt medvetet om att de brutit mot lagstiftningen, men ändå friar. Skälet är att paret genom sina regelbundna kontakter med jurister och andra anställda i Swedish Match fått uppfattningen att den metod för utförsel som de använde var laglig, säger kammaråklagare Martin Bresman till Tobaksfakta.

Han har inte bestämt ännu om han ska överklaga domen. Han anser dock att den klargör att den verksamhet mannen och kvinnan bedrivit inte är tillåten, en viktig kunskap för rättsliga myndigheter.

Åklagaren hade krävt att paret skulle betala drygt 2,7 miljoner kronor i företagsböter och beräknade vinster de gjort, vilket också ogillas.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser