Tobaksstudie om ökad smuggling ifrågasätts

STOCKHOLM Enligt en studie från Handelns Utredningsinstitut, som finansierats av tre tobaksbolag, har andelen obeskattade cigaretter på svenska marknaden ökat med 26 procent sedan ifjol. Men tullen har inte märkt någon uppgång i införseln.

I Sverige har tobaksrökning minskat sedan 1980, ifjol rökte 10 procent av männen och 12 procent av kvinnorna dagligen.
– Även om högre tobaksskatt kanske minskar rökning, så kan det leda till ökad svart marknad och att ungdomar lättare får tag i cigaretter, säger Jonas Arnberg på HUI Research till Drugnews.

Enligt den nya rapporten – som bekostats av Philip Morris, Japan Tobacco International och British American Tobacco – så utgör svarta sektorn nu 14,5 procent av totala cigarettförsäljningen, jämfört med 11,6 procent ifjol. En uppgång med en fjärdedel.

För att beräkna andelen så har man plockat 10 000 cigarettpaket på gator i 29 städer och låtit civilklädda Securitas-väktare kontrollera illegal försäljning i drygt 300 butiker i tolv städer. Billiga paket med utländsk varningstext, där ingen svenskt skatt betalas, har ökat rejält, enligt studien.
Och en attitydundersökning med 600 rökare visar att fyra av tio tycker det är okey att köpa billiga cigaretter som förts in från utlandet.

Rapportens underlag samlades in i april och har gjorts årligen sedan 2008. Första januari höjdes tobaksskatten tio procent.
– Helt klart har den ganska kraftiga skattehöjningen vid årsskiftet påverkat. Tillgängligheten till billiga obeskattade cigaretter har ökat och minderåriga kan köpa i fler butiker som struntar i ålderskontroll, säger Jonas Arnberg.

Smuggelcigaretter sköts ofta av organiserade ligor, men oregistrerad billig tobak kan även ha svensk varningstext som förts in, men som det inte betalats skatt för (s.k. “cheap whites“). Enligt studien förlorar samhället 1,4 – 1,8 miljarder kronor i utebliven tobaksskatt på årsbasis.

År 2010 beslagtog tullen 76 miljoner smuggelcigaretter, ifjol minskade beslagen till knappt 18 miljoner cigaretter. Tullen har inte märkt någon kraftig ökning i år, vilket HUI-studien varnar för.
– Nej, någon generell ökning av cigarettsmugglingen kan vi ännu inte se, även om det är lite tidigt på året, säger Sune Rydén, nationell specialist på tobak och alkohol, till Drugnews.

Även forskare på Stockholm universitet, Sorad, är lite frågande. Där följs trenden för tobaksinförsel genom telefonintervjuer varje månad, och “HUI redovisar alltid högre siffror än vi“, uppger ansvarig forskare för Tobaksfakta.

Frågan är hur opartisk rapporten från Handelns utredningsinstitut är, särskilt med tanke på att den är beställd av de stora tobaksbolagen som vill hålla nere tobaksskatters nivåer.
– Självklart har de sina intressen, men studien vi gör är självklart oberoende. Men det är underligt att tullen inte märkt något, ökad tillgång till obeskattade cigaretter borde synas i deras beslag, säger Jonas Arnberg på HUI Research.

Vad gäller Sorads enkäter om smuggling och privatimport menar han att dess resultat är tveksamma, då smugglare knappast medverkar och berättar om sina affärer i telefon.

• Fotnot: HUI-studien Tobaksrapport 2012, Marknaden för obeskattade cigaretter, (pdf-fil, 47 sidor). Högst andel oregistrerade paket hittades i Gävle (37,p proc.), Malmö (29,9 proc.) och Helsingborg (26,1 proc.), lägst i Skellefteå (0) och Kalmar (3,1 proc.). Enligt HUI är paket billigare än 40 kronor troligen svarta, snittpris för beskattade idag är cirka 53 kronor.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser