Flera döda efter ökad heroinhandel

STOCKHOLM Antal överdoser och dödsfall av heroinmissbruk har ökat senaste året. Handeln sköts främst av västafrikanska ligor. Nu kräver narkotikapolisen att få använda kräkmedel för att stoppa langningen.

Enligt narkotikapolisen i Stockholm så avled under fjolåret en person av heroin i centrala Stockholm, i år har hittills sju missbrukare avlidit där. Flera personer som tagit överdoser har kunnat räddas av sjukvården, rapporterar TV4 Nyheterna.

Enligt polisen är det fler unga som börjar använda den fruktade drogen. Försäljningen sköts ofta av västafrikanska ligor. Heroinet packas i flera lager plast – s.k. “Gambiabollar“ – som kuriren har i munnen och överlämnar till köparen. Skulle polisen dyka upp kan de svälja bollarna.

Narkotikapolisen kräver nu en lagändring för att kunna tvinga misstänkta langare inta kräkmedel, såsom görs framgångsrikt i Norge, för att säkra bevis och stoppa handeln.

Men justitieminister Beatrice Ask (M) är tveksam.
– Det är naturligtvis verksamt i vissa sammanhang. Men det är också väldigt kränkande och besvärligt. Den typen av frågor måste man pröva väldigt ingående innan man tar ställning till det, säger hon till Nyheterna.

Heroinet kommer ursprungligen från Afghanistan och smugglas via Nigeria och Gambia till Holland. Därifrån fraktas den vidare ut i Europa. Till Sverige förs det via Danmark dit västafrikanska ligor baserade i Sverige hämtar.

Förra veckan hittades ett kilo i tanken på en bil nära Halmstad. Totalt tog tullen ifjol knappt 20 kilo heroin, vilket är lite med tanke på den ökade handeln.

Etiketter:

Annonser