Snart fritt fram för hampaodling i Sverige

UPPSALA/LAHOLM EU:rätten om fri rörlighet av varor är starkare än svensk narkotikalagstiftning. Den bedömningen gör Läkemedelsverket och ger upp försöket att stoppa odling av hampa med låg rushalt i Sverige.
• För regeringen, mitt i EU-ordförandeskapet, innebär beslutet problem.

Motståndarna till hampaodlingar menar att det är en narkotikapolitisk fråga – som Sverige suveränt kan bestämma om – inte en överstatlig jordbruksfråga i EU.
”När Läkemedelsverket nu återtar sitt överklagande till kammarrätten låter verket i praktiken EU:s jordbruksregler perforera vår restriktiva narkotikapolitik”, säger Ove Rosengren, förbundsordförande i Riksförbundet narkotikafritt samhälle.

Bakgrunden är att en lantbrukare i Halland begärt tillstånd att få odla cannabis med låg halt av det rusgivande ämnet THC. S k industrihampa med maximalt 0,3 procent THC (sänks till 0,2 procent nästa år) betraktas av EU som en jordbruksgröda som berättigar arealbidrag. Hampan kan användas till fler olika produkter som rep, finpapper, textilier, bränsle, isoleringsmaterial, kosmetika, diskmedel etc.
”Om det här går vägen så säljer jag korna och börjar odla hampa för bland annat naturfibrer. Varför ska inte svenska bönder ha samma rätt som övriga i EU. Det är ju inte knark jag ska odla”, säger ekobonden Ulf Hammarsten i Skottorp till DrugNews.
Hammarsten som är med i lobbyföreningen Hampanätet har varit beredd att gå hela vägen till EG-domstol. Nu kanske han slipper det.

Läkemedelsverket avslog först ansökan med motiveringen att det stod i strid med nationell narkotikalagstiftning, som klassar ovanjorddelarna av alla sorters Cannabis sativa som narkotika. Men Ulf Hammersten överklagade till länsrätten i Uppsala län som fann att svensk narkotikalag på denna punk stred mot gemenskapsrättens regler i EU om fri rörlighet av varor och återvisade ärendet.
Läkemedelsverket överklagade till kammarrätten, men har nu plötsligt kovänt och beslutar att inte gå vidare.
”Vid en intern rättutredning kom vi fram till att Sverige som EU-medlem nog inte kan stoppa låghaltig hampaodling. Vi ska nu samråda med Jordbruksverket i det enskilda ärendet för att se hur kontroll och tillsyn av hampaodling för industriellt bruk kan ordnas, så att varje form av missbruk kan förebyggas”, säger Bengt Sjöberg, chefsjurist på Läkemedelsverket, till DrugNews.

Just svårigheten att kontrollera hampaodlingar är en orsak bakom det svenska förbudet. Cannabis sativa med låga THC-halter är svåra att skilja från höghaltiga som kan användas som rusmedel – främst marijuana och hasch. På kontinenten hittas ofta otillåtna cannabissorter i legala odlingar.
Omkring 200-300 olagliga hemodlingar upptäcks årligen i Sverige och prover skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping.
”Det går inte okulärt skilja de olika sorterna från varandra. Dessutom har vi inte utrustning för att mäta THC-halter på procenten när”, säger MariAnn von Wachenfelt, cannabisexpert på SKL.

För svenska regeringen som EU-ordförande är frågan extra känslig. Man vill inte beskyllas för att administrera en nedmontering av den restriktiva drogpolitiken.
”Konsekvenserna av att Läkemedelsverket drar tillbaka sin överklagan är svåra att överblicka just nu. Vi håller på att analysera frågan”, säger departementsrådet Tomas Karlsson på Socialdepartementet till DrugNews.
Han understryker att fortfarande gäller narkotikaklassningen av alla slags cannabissorter. En eventuell förändring måste beslutas av regeringen, innan dess får inte Läkemedelsverket ge odlingstillstånd.

Bara Sverige och Grekland har för närvarande odlingsförbud av hampa inom EU. Det svenska cannabisförbudet baseras även på FN:s narkotikakontrollkonvention från 1961. I Sverige förekom lagliga odlingar fram till 1966, men tillåts idag endast för medicinska och forskningsändamål. En riksdagsmotion från fyra miljöpartister föreslog i höstas att förbudet mot odling av industrihampa ska lyftas.

Etiketter:

Annonser