Ja till sprutbyte i Kalmar

Planerna på sprutbyte för narkomaner rullar vidare både i Kalmar och Stockholm. I Kalmar har kommunfullmäktige sagt ja och i Stockholm ska en paviljong byggas vid S:t Görans sjukhus för verksamheten.

Efter en debatt i Kalmars fullmäktige i måndags blev rösterna 47 för och 13 emot att tillsammans med landstinget ansöka om att starta sprutbyte vid länssjukhusets infektionsklinik i höst.
Några moderater och en SD-ledamot yrkade avslag, en KD-ledamot ansåg frågan komplicerad och ville ha återremiss.

Socialnämnden och kommunstyrelsen hade tidigare bifallit förslaget.
– Det är viktigt att alla i vårt samhälle har rätt till sjukvård. Så har vi tänkt, sade Roger Holmberg (S), som även är ordförande i socialnämnden, och stöddes av Kajsa Hedin (M) som också är ledamot där, rapporterar Östran.

Nyligen rapporterades fyra nya hiv-fall bland sprutnarkomaner i Kalmarområdet som tidigare mest haft smittspridning av hepatit i gruppen. Om Socialstyrelsen godkänner en ansökan kan Kalmar därmed öppna första sprutbytet för narkomaner utanför Skåne.

Även i Stockholm har såväl landsting som kommun gett klartecken till sprutbyte på försök. Men det har dragit ut på tiden då lokalfrågan varit svårlöst. Förra veckan föreslog de tjänstemän som håller i ärendet att en paviljong ska byggas nära S:t Görans sjukhus på Kungsholmen för verksamheten.

Landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) uttrycker lättnad och säger till Dagens Nyheter att nu kan rekrytering av personal påbörjas och hon tror att sprututdelningen kan starta under senhösten.

Etiketter:

Annonser