Föräldrar underskattar sitt inflytande

ÖSTERSUND De flesta tonårsföräldrar (65 procent) tror felaktigt att de inte kan påverka om sina barn dricker alkohol eller inte. Men forskning visar att föräldrar som sätter gränser gör skillnad.

Enligt en studie från Folkhälsoinstitutet med 2 100 föräldrar till 15-åriga barn, så tror två av tre att de flesta unga dricker oavsett vad föräldrarna säger. Men varannan förälder tror också att ett konsekvent nej till alkohol kan bidra till att minska sitt barns drickande.

Forskning visar att föräldrar kan påverka genom gränssättande.
– Genom att tydligt säga nej till alkohol före 18 års ålder påverkar man mer än vad många tror. Föräldrar som i stället ber tonåringen att inte dricka för mycket signalerar att det är okej att dricka trots att man inte är vuxen, säger Sven Andréasson, alkoholläkare och expert på Folkhälsoinstitutet i ett pressmeddelande.

TÄNK OM Inför skolavslutningen – då många unga gör sin alkoholdebut – pågår nu informationskampanjen Tänk Om för att stödja föräldrar att sätta gränser. I april fick även 140 000 tonårsföräldrar boken Tonårsparlören med råd och information. Kampanjen är ett samarbete mellan FHI, Systembolaget, polisen och IOGT-NTO.

Etiketter:

Annonser