Fängelse för drift av “Knarkblocket“

SOLLENTUNA En 27-årig man döms till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott. Han drev en webbsida där många köpte och sålde droger.

Domen från Attunda tingsrätt i Sollentuna i veckan är unik då mannen inte själv befattat sig med narkotikan som förmedlades via hans sajt. Men han döms ändå för grovt brott.

– Det faktum att han lagt upp hemsidan, drivit hemsidan och möjliggjort för andra personer i hela Skandinavien att sälja narkotika och att det riktats mot bland annat ungdomar gör att han döms, säger kammaråklagare Gunnar Fjaestad till ABC.

Den nu dömde startade sajten 2010 som ett forum där drogliberaler kunde mötas, men som utvecklades till ett slags “Knarkblocket“. En sommardag hade sajten 2 900 medlemmar och nära 900 där narkotikahandel pågick med många slags droger. Hemsidan stängdes i början av februari i år sedan dataservern spårats till Litauen där myndigheter kopierade innehållet och lämnade uppgifter till de svenska utredarna.

27-åringen uppgav själv i förhandlingarna att han tappade kontrollen över verksamheten. Men han ska inte tjänat pengar på de narkotikaaffärer som pågått på hans webbplats, enligt honom själv. Åklagaren kunde visa att annonser lades upp där om erbjudande om olika narkotika, ibland med rabatter till de som köpte ofta och mycket.

Förutom 27-åringen döms även en 23-årig man till fem månaders fängelse och tre andra i åldrarna 19 till 28 år får skyddstillsyn för att ha sålt och köpt droger via hemsidan.

Åklagaren menar att domen kan öppna för fler liknande polisutredningar om näthandel av droger.

Etiketter:

Annonser