Petzäll fälls för narkotikabrott

VARBERG Riksdagsman William Petzäll dömdes i onsdags till böter på 17 100 kronor för ringa narkotikabrott av Varberg tingsrätt, efter att hans urintest visat spår av bland annat morfin. “Jag ska överklaga domen och fortsätta driva beroendefrågor i riksdagen, säger han till Drugnews.

Den 23-årige avhoppade Sverigedemokraten stoppades i början en januari av en polispatrull i Varberg. Han var efter en festkväll kraftig alkoholpåverkad och minns inte mycket, men fick efter en ordväxling lämna ett drogtest.

Det visade spår av tre otillåtna narkotikaklassade substanser (7-amino-klonazepam, morfin och etylmorfin), dessutom två ämnen som Petzäll hade fått utskrivet av läkare. Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig och kommer överklaga domen på 30 dagsböter á 570 kronor.

– Absolut. Det handlar dels om en felbedömning av domstolen, jag var berättigad att använda medlen. Dels har jag inte haft försvarsadvokat och därmed fått inte en rättssäker prövning, säger William Petzäll.

Angående urintestets resultat hänvisar han till hostmedicin som han senare visade recept för. Om opiater i kroppen, så tillstår han att han köpt Tramadol, smärtstillande opiattabletter, via nätet med recept från en engelsk läkare han aldrig träffat.

William Petzäll har haft allvarliga missbruksproblem och tog en ”time-out” ifjol efter att ha omhändertagits för fylleri. Efter ett återfall och tvångsvård i höstas lämnade han SD och blev politisk vilde i riksdagen. Nu vill han särskilt lyfta fram beroendefrågor där.

Han fortsätter kämpa med sitt drogberoende och stängdes i våras av från ett behandlingshem efter berättat att han tagit läkemedel från svarta marknaden. Nu uppger han sig vara narkotikafri sedan fem veckor, men dricker ibland alkohol i helgerna.

– Det går upp och ner, vissa dagar känns det bra, andra har jag abstinens och svårt att sova. Så kan det hålla på upp till ett år enligt läkare, säger han.

• Drugnews: tänker du stanna i riksdagen efter domen om narkotikabrott?

– Ja, jag tycker jag är trovärdig och har unika erfarenheter i riksdagen: LVM-intagen, uteslutits från behandling, och nu dömd i rätten. Jag brinner för att förändra narkotikapolitiken, bruket måste avkriminaliseras och en evidensbaserad vård erbjudas. Man kan inte bli kvitt ett beroende med böter och tvång, säger William Petzäll.

• Riksdagsledamöters mandat är personliga och kan endast tas ifrån dem av om de döms i domstol för brott som ger minst två års fängelse (ringa narkotikabrott gör inte det) och visat sig “uppenbart olämplig för uppdraget“, enligt regeringsformen (kap 4, paragraf 11).

Etiketter:

Annonser