Polisen kan söka i haschdatabas

LINKÖPING Haschkakor som polis och tull beslagtar är ofta märkta med logotyper, siffror och bilder. Nu har Statens kriminaltekniska laboratorium sammanställt en nationell haschdatabas för att polis lättare spåra liknande beslag.

Tillverkarna i exempelvis Marocko, Nepal, Afghanistan, Pakistan, Indien och Libanon signerar ofta översta pressade haschkakan i paket, som ett slags kvalitetsmärke.

SKL har i flera åren fotograferat udda märkningar och former på haschkakor som tagits i beslag i Norden, men också gjort kemiska analyser. Det går på så sätt att följa ursprung, transportväg och var narkotikan hamnar.

Databasen har i veckan gjorts tillgänglig för polisen och kan användas i utredningar och som bevisföring i domstolar.
– Databasen är tänkt som ett verktyg för polisen att enklare kunna koppla samman olika beslag som görs i landet och gör det möjligt att spåra samma ursprung vilket kan underlätta kartläggningen av narkotikahandeln, säger Karin Grafström, förste forensiker på SKL:s droganalysenhet i Linköping, till Drugnews.

I databasen kan polisen nu snabbt göra sökningar för att se om det gjorts tidigare beslag av just denna haschsort. De kan sedan kontakta SKL och få ytterligare information, till exempel om var de olika beslagen gjorts.
– Vi har redan fått förfrågningar från polisen om beslag de gjort och som de kunnat jämföra med i databasen, säger hon.

2009 beslagtog polisen 285 kilo hasch, tullen tog 1 139 kilo, flera av dessa beslag som har stämplar finns nu omnämnda i nya databasen. Liknande databaser har funnits tidigare, men inte varit tillgängliga för alla polisanställda.

Etiketter:

Annonser