Betald tobaksrapport på Malmömöte

MALMÖ I fredags hölls en tobakskonferens om hur smuggelcigaretter gynnar brottslighet och minskar skatteintäkter. Men en studie kritisk till förslag om skärpt EU-direktiv som lades fram är bekostad av tobaksjätten Philip Morris. “Vi ser inga problem med det“, säger mötesarrangören Bengt Hedlund, Svensk Servicehandel & Fast food, till Drugnews.

Konferensen anordnades i Malmö där illegal tobak är tre gånger vanligare än i övriga landet, uppåt 40 procent är smuggelcigaretter i butiker där, enligt Bengt Hedlund, VD för branschföreningen Svensk Servicehandel & Fast food.

Tobakssmugglingen är omfattande, uppåt 5 miljarder kronor förlorade svenska staten åren 2008-2010. Hedlund vill se hårdare straff för smugglare och de som säljer, men han varnar för att ytterligare höjda tobaksskatter gynnar brottsligheten.

– Jämfört med att hantera narkotika så är det ganska riskfritt att handla med smuggeltobak – böter eller några månaders fängelse avskräcker inte. Så får det inte vara, då blir cigaretter för billiga och åldersgränser hålls inte. Men det måste vara balans mellan skatter och åtgärder för att inte öka efterfrågan på “fulcigaretter“, säger Bengt Hedlund.

Vid konferensen i Malmö Börshus medverkade tull, polis och representanter för Malmö stad.
Och även två italienska forskare som presenterade en ny rapport om tobakssmuggling och hur politiska regelverk ibland underlättar för illegal handel. Professor Ernesto Savona och doktor Francesco Calderoni från forskningsinstitutet Transcrime hävdar att EU-kommissionens diskussion om striktare tobaksproduktregler “kan skapa oönskade möjligheter för olaglig handel med tobak“.

– Forskarna pekade på flera åtgärder som politiker föreslår faktiskt inte fungerar, exempelvis exponeringsförbud och neutrala paket. Det underlättar istället för gangstrar att tillverka fulcigaretter. Då vore en obligatorisk skattemärkning på paketen en bättre metod, säger Bengt Hedlund.

Men att förpassa tobak under butiksdisken är något som gjorts i flera länder för att inte locka fler unga börjar röka och stödja de som slutat. Neutrala tobakspaket, utan varumärkesloggor, är på väg att införas i Australien till tobaksbolagens fasa. De försöker nu juridiskt stoppa det för att det inte ska spridas till andra länder.

• Drugnews: att Philip Morris sponsrat rapporten som lades fram på er konferens påverkar det inte trovärdigheten? Forskningsstöd från tobaksindustrin tillåts inte längre i Sverige sedan 2006.

– Vi ser inga problem med det. Rapporten handlar ju inte om för eller nackdelar med tobak, utan om smuggling och koppling till brott. För övrigt har det gått för långt i Sverige, det är ju inget konstigt när läkemedelsbolag sponsrar forskning, säger Bengt Hedlund.

Enligt tankesmedjan Tobaksfakta har Philip Morris betalt ännu en studie av de båda italienska forskarna om förslag till effektiva åtgärder mot illegal handel som senare antogs av världens länder i Tobakskonventionen.

– Det är inte första gången som Svensk servicehandel & Fast food ordnar tillställningar för politiker och beslutsfattare i syfte att skrämma politikerna med ökad illegal handel om man försöker ta till effektivare åtgärder för att minska tobaksbruket, säger Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert hos Tobaksfakta, i en kommentar.

• Efter rekordbeslag på totalt 76 miljoner smuggelcigaretter 2010, så sjönk svenska tullens beslag ifjol till knappt 18 miljoner cigaretter.

• Fotnot: Studien “Crime proofing the policy options for the revision of the Tobacco Products Directive“ av Ernesto Ugo Savona och Francesco Calderoni. En debattartikel av Bengt Hedlund i Sydsvenskan.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser