Polisen ska slå till mot fler elever

STOCKHOLM Polisen planerar fler tillslag mot skolor i Stockholm före sommarlovet för att utreda användning och försäljning av narkotika. Attityden till att röka cannabis har blivit mer tillåtande.

– Det blir en intensiv period ända fram till skolavslutningen, säger Patrick Widell, chef för Ungdomsroteln, till Dagens Nyheter.

För två veckor sedan gjorde polisen en razzia mot högstadieelever på Åsö grundskola på Södermalm. Elva elever hämtade till förhör i gryningen från hemmen och ytterligare ett 40-tal har hörts om de det vet något om drogförsäljning och användning. Några elever är misstänkta för ringa narkotikabrott.

Widell bekräftar att nya tillslag mot elever på andra skolor är att vänta och att polisen ska “genomföra så mycket som möjligt fram till skolavslutningen“.

Fältassistent Anna Olsson – knuten till Åsöskolan – och hennes kollegor beskriver en “mer eller mindre explosionsartad utveckling“ när det gäller cannabismissbruk. Attityderna är tillåtande och information om hälsoriskerna når inte de unga.

– Informationen vi får från de vuxna känns inte trovärdig, säger en 16-årig elev som hämtades till vittnesförhör av Södermalmspolisen till DN.

Det har blivit socialt accepterat att röka drogen efter skolan och på fester och är kanske lika vanlig som alkohol, menar han. Han går nu på samtal på Maria ungdom efter at tidigare rökt cannabis.

Det var när han fick höra att cannabis i tonåren bromsar den psykiska utveckling som han ville sluta röka drogen.
– Du stannar i mognadsstadie och växer inte psykiskt. Kroppen växer, men inte hjärnan. Det får man aldrig höra av kompisarna, säger han till DN.

• Ett gemensamt anticannabisprojekt (Trestad2) mellan Stockholm, Göteborg och Malmö har inletts och pågår fram till 2014.

Etiketter:

Annonser